GROENTE

(een basispakket bevat voor 3 dagen de aanbevolen hoeveelheid groente, dat is ons uitgangspunt. Sommige weken kan het wat minder zijn en andere weken weer wat meer, we blijven afhankelijk van de natuur.)

Op Erve Westenenk willen we met alles wat wij doen een positieve invloed maken, zo ook met de groente teelt. Wij telen de groenten kleinschalig en met grote aandacht. Wij hebben letterlijk elke groente in onze handen, doordat wij niet met machines werken. Door het handmatig werken kunnen we meer groenten op een klein oppervlakte verbouwen en voorkomen we bovendien bodemverdichting.

Buiten hebben wij 120 vaste bedden met elk hun eigen teeltplan. De bodem wordt niet gespit, dit stimuleert het bodemleven en houdt belangrijke bodemschimmel netwerken intact. Een gezonde bodem maakt weerbare en gezonde planten. Daarnaast maakt de grote variatie aan gewassen dat ziektes en plagen weinig invloed hebben. 

In onze kas worden in het voorjaar jonge planten opgekweekt en vroege groenten verbouwd. Zomers groeien er de zoetste tomaten en lekkerste komkommers van Raalte. Met de kas kunnen we ons groeiseizoen verlengen zodat we een gevarieerd aanbod kunnen leveren van mei tot en met december. 

We kiezen ervoor om niet biologisch gecertificeerd te zijn,  maar werken wel vanuit de  biologische principes. Zo gebruiken wij geen chemische middelen of kunstmest en kopen biologische potgrond en zaden in. Voor slechts enkele rassen die voor ons goed werken is alleen gangbaar zaadgoed beschikbaar. 

Een biologisch certificaat is nodig voor afzet in een grotere keten omdat het de consument in de winkel vertrouwen geeft over de herkomst en wijze van telen. Met onze directe afzet kiezen voor een  ‘klant gecertificeerd’ systeem.  Door persoonlijk contact, nieuwsbrieven en open dagen kunnen we onze leden laten zien hoe hun groentes geteeld worden en  kan men vanzelfsprekend hierover vragen stellen. Betrouwbaar en transparant zijn daarbij voor ons belangrijke kernwaarden

Naast onze groentes hebben we ook oog voor andere organismen. We telen onze groentes op een halve hectare landbouwgrond wat omzoomd is  met kruidenstroken en hagen die bijdragen  aan een vergroting van de biodiversiteit.  Insecten helpen ons met het bestuiven van onze groentes, vogels vinden wormen en rupsjes en padden zijn gedurende nacht op slakkenjacht. 

Plezier is een andere belangrijke kernwaarde van Erve Westenenk daarom werken we op een menselijke schaal. De gevarieerde teelt maakt geen werkdag hetzelfde voor het team.

Wij zijn op weg naar balans in natuur, gezonde toegankelijke producten, arbeidsgeluk en een eerlijke beloning voor de werkzaamheden die we verrichten. Deze componenten moeten borg staan  voor een gezond landbouw verdienmodel.

Pakketkeuze invullen:

Scroll naar boven