– 22 maart 2024 –

Coalitiedag brengt verbinding en inzichten

Erve Westenenk – Op donderdag 21 maart is de eerste Boer&Buur met Natuur Coalitiedag georganiseerd bij Boerderij Eyckenstein. Deze boerderij is één van de 24 deelnemers van het project. Naast de 24 coalities waren ook de projecttrekkers van de Natuur en Milieufederaties uit de 12 provincies én de partners (Caring Farmers, Herenboeren, Land van Ons, Burgerboerderijen en Lenteland) vertegenwoordigd. Op het programma: twee sprekers en veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren.

Zo vertelde Johannes uitgebreid over de financiering en de rechtsvorm van de Burgerboerderij. Ook is de afzet van hun eigen producten via de vijf Verslokalen en via het kaasabonnement waarmee je in Nederland je kaasaandeel per post kunt ontvangen een model waarmee de Patrijs volop pioniert.

Het verhaal van Johannes leverde veel nieuwe gespreksstof en inzichten op en werd vervolgd in korte één op één gesprekken (speeddates).
Hier konden de coalities en partners elkaar vinden op de thema’s: klanten, financiering, communicatie, samenwerking & betrokkenheid en teelt & technieken. Tussen de 24 bleken diverse dwarsverbanden en raakvlakken te zijn en werden volop contactgegevens uitgewisseld.

Na deze rondes met korte gesprekken nam Paul Opdam (één van de initiatiefnemers van de coalitie IJsselmarke) ons mee in een presentatie over de rol van Lokale Voedselnetwerken in de transitie naar natuurinclusieve landbouw. Hierbij benadrukte hij dat lokale bewegingen onmisbaar zijn voor deze transitie en dat het belangrijk is verbindingen aan te gaan op landschapsniveau. Verbindingen zijn nodig op drie niveaus: landschap met biodiversiteit, gezond en eerlijk voedsel, en tussen consument en boer. Zodra er een voldoende aantal lokale voedselnetwerken is, zal een kantelpunt ontstaan.

Ten slotte konden we nog even kijken bij de Jersey-stieren op de boerderij en de middag afsluiten onder het genot van heerlijke lokale hapjes.

Scroll naar boven